Koningskinderen stimuleert kinderen in hun totale ontwikkeling, dus ook op het gebied van voeding door het aanbieden van een gezond en gevarieerd dagmenu. Eten en drinken biedt kinderen de gelegenheid nieuwe ervaringen op te doen, eigen smaken en voedingsbehoefte te ontdekken en zorgt voor sociale momenten. De voeding wordt op een veilige en hygiënische wijze geconsumeerd en is puur, ambachtelijk en waar mogelijk biologisch van aard. Er wordt naast de broodmaaltijd ’s middags een biologische warme maaltijd geserveerd (reguliere kinderopvang) en er wordt aandacht besteed aan groente- en fruithapjes. Er is een heldere indeling van de etenstijden, waarbij de baby’s (ook) gevoed kunnen worden op vraag.
De opvoedstijl speelt een rol in de ontwikkeling van eetgedrag. Vanuit de pedagogische visie van Koningskinderen krijgen kinderen kaders aangereikt waarbinnen ze eigen verantwoordelijkheid krijgen. Wij erkennen de mening van het kind, maar handhaven bepaalde grenzen. Uit onderzoek blijkt dat op deze wijze een hogere zuivel-, groente- en fruitconsumptie kan worden bereikt. Voorbeelden van toepassingen zijn het kind vragen beslissingen te nemen over het eten dat gegeten wordt, kleine porties aanbieden bij introductie van nieuw voedsel en het kind stimuleren en prijzen. Deze handelswijze draagt bij aan de ontwikkeling van zelfcontrole met betrekking tot voeding en gezonde eetgewoonten. Bewezen is dat wanneer je kinderen laat kiezen uit gezonde voeding, ze zelf later ook eerder zullen kiezen voor gezonde voeding en de kans op overgewicht veel kleiner is. Om overgewicht te voorkomen, is het ook van belang dat het kind in principe zelf kan aangeven hoeveel het wil eten. Het is daarnaast belangrijk om voor rust te zorgen tijdens het eten. Dat geldt voor volwassenen, maar nog meer voor kinderen. Wij eten daarom aan tafel, met aandacht voor elkaar en met aandacht voor het eten. We gaan daarom niet iets anders doen tijdens het eten. Aandacht en rust helpen bij het creëren van vaste maaltijdmomenten en dragen zo bij aan een gezond eetpatroon.
Bij ‘Kinderopvang Compact’ krijgen de kinderen tussen de middag een normale broodmaaltijd in plaats van een biologische (warme) maaltijd. Ouders van kinderen die naar de Peuteropvang gaan, dienen zelf eten en drinken mee te geven. Bij de BSO is de voeding voor alle kinderen hetzelfde, optioneel kunnen ouders kiezen voor een warme maaltijd in de middag.
Warme biologische maaltijd
Kinderen die gebruik maken van onze reguliere kinderopvang, krijgen tussen de middag een biologische warme maaltijd geserveerd (inbegrepen). De maaltijden die de kinderen overdag geserveerd krijgen, worden vers bereid door Madaga, specialist op het gebied van verse en biologische kindermaaltijden en volledig gecertificeerd. Als u liever wil dat uw kind een broodmaaltijd krijgt, dan is dat uiteraard mogelijk.
Er wordt gebruik gemaakt van een wekelijks wisselend menu:
– 1x per week pasta (bijv. volkoren macaroni met kruidige Bolognesesaus of schelpjespasta met tonijn- en groentesaus)
– 1x per week rijst (bijv. zachtzoete kipstoof met rode linzen en rijst of Mexicaanse chili con carne met rundergehakt en witte rijst)
– 1x per week aardappel(puree) (bijv. Bloemkoolstampot met kalfsballetjes of Hongaarse goulash met aardappelpuree)
– 1x per week een special (bijv. Marokkaanse couscous 7 groenten of Indiase bloemkoolcurry met kokosquinoa)
– 1x per week een herhaling van pasta of rijst.
Vanuit duurzaam oogpunt biedt Madaga 1 of 2 keer per week een vegetarisch menu aan.
Maakt u gebruik van Buitenschoolse opvang, dan kunt u tegen een meerprijs ook (structureel) voor een warme maaltijd kiezen die bereid wordt met verse en pure ingrediënten. U kunt zich dan via onze website inschrijven voor 1 of meer dagen per week. De extra kosten voor een warme maaltijd worden op de maandelijkse factuur in rekening gebracht o.b.v. 50 weken per jaar. Voor het actuele tarief kunt u de tarieventabel raadplegen. In de prijs is rekening gehouden met een gemiddeld aantal dagen vakantie- en ziekteverzuim, restitutie is in principe niet mogelijk. U kunt zich op elk moment weer afmelden, er geldt geen opzegtermijn. Bij de BSO serveren wij een dagelijks wisselende menu zoals:
– Volkorenmacaroni met Bolognesesaus;
– Kip Madras met gele groente rijst;
– Broccolistampot met een kipgehaktballetje.
Waarom een warme maaltijd overdag?
Omdat wij kinderen graag de gelegenheid bieden om hun smaakontwikkeling te ontwikkelen en gezond te eten, waardoor de kans op toekomstig overgewicht zal afnemen. Kinderen leren spelenderwijs wat gezond is en dat gezond eten heel lekker is. Bovendien: Zien eten doet eten. Kinderen eten op het kinderdagverblijf vaak beter dan thuis. Het is toch fijn om te weten dat uw kind overdag al een gezonde maaltijd heeft gegeten. Het avondeten is daardoor een stuk meer ontspannen. U kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om uw kind ’s avonds eens een boterham te geven. Wel zo makkelijk na een lange dag. Eet u liever nog een keer samen warm? Ook geen probleem. Een gezonde warme maaltijd bevat niet meer calorieën dan een gemiddelde broodlunch maar is wel rijker aan belangrijke voedingsstoffen.
Wie of wat is Madaga?
Al sinds 2011 neemt Madaga kinderen elke dag mee op smaakavontuur met hun warme maaltijden boordevol groenten! Door van jongs af aan de smaakontwikkeling bij kinderen te stimuleren, zorgen we er samen voor dat kinderen hapje voor hapje verliefd worden op echt eten.
De eerste 1000 dagen zijn het belangrijkst voor de smaakontwikkeling van kinderen. Het is daarom belangrijk om kinderen zo vroeg mogelijk aan veel verschillende smaken en texturen te laten wennen. Klinkt simpel, maar stiekem soms toch best uitdagend.
Een kind heeft van nature een voorkeur voor alles wat zoet en vet is. Daardoor is de smaak en textuur van groente best even wennen voor kinderen. Bovendien moeten kinderen wel 10 tot 15 keer proeven voordat ze aan een nieuwe smaak gewend zijn. Én heeft een kind 5x meer smaakpapillen heeft dan een volwassene. Hierdoor ervaren de kinderen de smaak van bijvoorbeeld een broccoli veel intenser en heftiger, dan de zoete smaak van een wortel.
Met hun eigen kritische kinderpanel ontwikkelt Madaga de warme maaltijden en die komen pas op het menu als meer dan 80% van de kinderen hun vingers er bij aflikken. De menu’s worden met de juiste variatie en herhaling samengesteld, zodat de kinderen de verschillende smaken goed leren kennen en omarmen.
En wat het mooiste is? Op het kinderdagverblijf gaan ze samen met hun vriendjes en vriendinnetjes aan tafel om te proeven en ontdekken. Zo wordt de drempel om uit te proberen veel lager. Want zien eten, doet eten! Zo zorgen we ervoor dat ze elke dag terug naar huis gaan met al een portie groente op!
Voor meer informatie: www.madaga.nl
Het voedingsbeleid is geschreven in samenwerking met onze eigen pedagoog en diëtiste. U kunt het gehele beleid hier downloaden.