Onlangs mochten wij een Chinese delegatie van kinderopvang professionals ontvangen, die het systeem en de kwaliteit van de opvang in China wil verbeteren. Om inspiratie op te doen, bezocht de groep meerdere locaties die zijn aangesloten bij KidsFoundation, waaronder Koningskinderen.

De collega’s uit China waren onder de indruk van de manier waarop wij de kinderopvang organiseren en aanbieden. Jelmer Kruyt (alg. directeur Koningskinderen): “We kregen oneindig veel vragen, bijvoorbeeld over hoe we ons personeel opleiden en hoe we ieder kind persoonlijk aandacht geven. Ze zeiden onder de indruk te zijn van de kennis van onze medewerkers en van de warme, knusse uitstraling van de locaties.”

In China gaan kinderen niet voor hun eerste verjaardag naar de kinderopvang. Tot die tijd zorgen de ouders of grootouders voor de baby. Privé-opvang – voor kinderen vanaf één jaar – kan lang niet elk gezin betalen. De reguliere Chinese kinderopvang richt zich op kinderen van 3 tot 6 jaar. De inhoud van de dagprogramma’s verschilt ook. Waar wij de nadruk leggen op ontwikkeling, zelfstandigheid en creativiteit, wordt in China presteren juist gewaardeerd. Een ander opmerkelijk verschil is dat de kinderopvang in China door de overheid niet wordt gereguleerd. Er is geen wetgeving voor kinderopvang of kinderopvangtoeslag. Vandaar dat de Chinese overheid aan de branche-organisatie heeft gevraagd om zelf een plan te maken.

Directeur Wetenschap van KidsFoundation Helen Faasse: “We hadden een intensief programma en hebben uitgebreid gesproken over thema’s als veilig slapen, gezonde voeding, activiteiten en de verschillende speelleerhoeken. Het is ontzettend leuk om kennis te delen en ideeën uit te wisselen. We houden dan ook zeker contact om elkaar te blijven inspireren.”

Bekijk hier een kort filmpje van het bezoek (2 minuten).