Regelmatig verschijnt hier een column van onze pedagoog Ellen Monteban, waarin zij herkenbare situaties beschrijft en tips geeft voor jonge ouders/verzorgers. Deze keer: Pippi wijsheid!

Tijdens de afgelopen meivakantie liet het weer zich van  verschillende kanten zien. Naast heerlijk zonnige dagen  met volop buiten spelen,  kwam het water soms met bakken uit de hemel vallen. Een fijn moment voor een filmpje. Mijn kinderen graven in de la met dvd´s en ja, deze moet het worden;  Pippi! En terwijl de vrolijke geluiden vanuit Villa Kakelbont door de kamer klinken, herinner ik me hoe gek ikzelf vroeger was op Pippi. Haar levenslust, haar onbegrensde mogelijkheden, geen uitdaging gaat ze uit de weg.  Prachtig vond ik het!

Pippi, het voorbeeld voor ondernemende kinderen en het boegbeeld van non-conformisme en anti-autoritaire opvoeding.

Toch groeien onze kinderen op met veel  beperkende overtuigingen,  meestal voortkomend uit goedbedoelde zorgzaamheid. “Doe maar niet” of  “niet aankomen” zijn veel gehoorde terechtwijzingen voor ons kind. En natuurlijk is het belangrijk te leren dat echt niet zomaar alles kan en dat tact en zorgvuldigheid belangrijk zijn.

Maar wat als we tijdens het kijken naar en opvoeden van onze kinderen nou net iets meer aan Pippi denken? Als we gaan denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden, wat juist wel in plaats van wat niet en ons kind het vertrouwen geven  in het eigen kunnen.  Ruimte om te ontdekken.

Pippi durft te spelen, ze gebruikt haar fantasie, alles is een avontuur. Ze is uniek met haar eigen talenten en leert haar persoonlijke levenslessen.

Het is een mindset die onze kinderen -en misschien zelfs wel onszelf- aanzet tot beleven, ontdekken, spelen en ervaren met als resultaat groei en ontwikkeling.

En zoals Pippi zelf zegt: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat  ik het kan!”

Het proberen waard, nietwaar?

pippi